Νέα...

Οινόραμα 2012: Οι καλύτερες στιγμές…

Κατηγορίες: Uncategorized,
Πηγή: Wine .gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: April 1, 2012

Παρά τα όσα ακούγονταν τις προηγούμενες εβδομάδες περί πιθανότητας ακύρωσης του Οινοράματος, αυτό έγινε κανονικά προσαρμοσμένο βέβαια στο πνεύμα λιτότητας της εποχής, που μεταφράζεται σε μικρότερη συμμετοχή παραγωγών και λιγότερο εντυπωσιακά περίπτερα. Από τη μία πλευρά, η κανονική διεξαγωγή της έκθεσης αποτελεί από μόνη της ουσιαστική επιτυχία. Από την άλλη όμως, μάλλον αυτό δεν είναι αρκετό όταν ο πήχης διεθνώς είναι τόσο ψηλά, με εκθέσεις που πραγματικά τις ''χαζεύεις'' σε όλα τα επίπεδα τύπου Prowein, Vinitaly και LIWF.


Έχω την αίσθηση ότι είναι πια καιρός να υπάρχουν σε αναλόγου ύφους εκθέσεις, περισσότερες ευκολίες πρόσβασης και στάθμευσης, καταλληλότερα ποτήρια (με καταβολή εγγύησης αν απαιτείται) και καλύτερες συνθήκες στις αίθουσες σεμιναρίων ανάμεσα σε πολλά ακόμα. Δεν γνωρίζω επίσης πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται εσωτερικά το κάπνισμα, αλλά η εικόνα αυτή σίγουρα δεν προωθεί το ελληνικό κρασί, τουλάχιστον στο εξωτερικό. Μήπως ακόμα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος απομάκρυνσης των γραφικών κυρίων --με τις σακούλες Σκλαβενίτη στο χέρι-- που περιφέρονται με τις ώρες σε εντελώς ακατάλληλα σημεία, για παράδειγμα ανάμεσα στους ξένους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση των κρασιών πρεσβευτών, δήθεν για να δοκιμάσουν;


Προσπαθώντας να αγνοήσω τα παραπάνω που μου θυμίζουν ότι βρίσκομαι αυτή την εποχή δυστυχώς στην Ελλάδα...και οινικά, θα ήθελα στη συνέχεια να επικεντρωθώ στα καλά της φετινής έκθεσης που δεν ήταν και λίγα. Το φετινό Οινόραμα ήταν αρκετά διαφορετικό για εμένα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με την έννοια ότι η δοκιμή των κρασιών ήταν περισσότερο επιλεκτική παρά ποσοτική του στυλ ''πρέπει να δοκιμάσω 150 κρασιά την ημέρα''. Στόχος μου να γνωρίσω καλύτερα κάποιους συγκριτικά ''μικρούς'' παραγωγούς όπως και να δοκιμάσω αξιόλογες νέες προσπάθεις, αναζητώντας και κάτι διαφορετικό.


Κρασιά Πρεσβευτές


Η ανάδειξη των κρασιών πρεσβευτών (οι εκπρόσωποι της χώρα μας όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη εθνικής οινικής εκπροσώπησης μέσω γευστικής δοκιμής) περιλαμβάνεται ως βασικός στόχος του σχεδίου ''Branding και Marketing του επώνυμου Ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και το Εξωτερικό'' της ΕΔΟΑΟ.


Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της έκθεσης ολοκληρώθηκε η επιλογή τους με σκοπό η πρώτη παρουσίαση να παραγματοποιηθεί σε ξένους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Συγκεκριμένα πρόκεται για περίπου 160 κρασιά οργανωμένα σύμφωνα με το ενημερωτικό της ΕΔΟΑΟ σε ξεχωριστές υπο-οντότητες: τοπο-ποικιλίες πρεσβευτές (Μοσχοφίλερο/Μαντινεία, Ασύρτικο/Σαντορίνι, Αγιωργίτικο/Νεμέα και Ξινόμαυρο/Νάουσα), ανερχόμενες τοπο-πoικιλίες (Discovery wines), διεθνείς ποικιλίες αλλά και blends καθώς και επιδόρπιους, διακεκριμένους (Award Winners) και Eco-friendly οίνους, κατηγορία που περιλαμβάνει και τις ρετσίνες. Αναλόγως της περίστασης θα επιλέγεται από αυτά και διαφορετικός αριθμός κρασιών δίνοντας έμφαση στις τοπο-ποικιλίες πρεσβευτές και στους επιδόρπιους οίνους.


Όντας υπεύθυνος για την παρουσίαση των Award Winners (κρασιά τα οποία ανεξαρτήτως ποικιλιακής σύνθεσης, αναδείχθηκαν ως ''εξαιρετικά'' σε κορυφαίες διεθνείς αξιολογήσεις και διαγωνισμούς ή έχουν λάβει διάκριση διεθνούς εμβέλειας) στους ξένους δημοσιογράφους και αγοραστές, μου δόθηκε η ευκαιρία να δω τις προτιμήσεις τους και να συζητήσω μαζί τους καταλήγοντας στις παρακάτω διαπιστώσεις και συμπεράσματα:


Σημαντικός αριθμός από τους καλεσμένους ζήταγε με το καλημέρα να δοκιμάσει ένα συγκεκριμένο κρασί, προφανώς γιατί αυτό το κρασί τους ήταν με κάποιο τρόπο ήδη οικείο και προβεβλημένο.


Πλην της παραπάνω περίπτωσης υπήρξε αξιοπρόσεκτη ζήτηση για κρασιά από γηγενείς ποικιλίες με την προυπόθεση ότι αυτά διαθέτουν όμως και σύγχρονη ετικέττα. Υπήρξε περίπτωση που σημαντική προσωπικότητα στο χώρο του κρασιού αρνήθηκε να δοκιμάσει, επειδή η ετικέττα συγκεκριμένου κρασιού ήταν παλαιομοδίτικη και συνεπώς αντι-εμπορική.


Επιπρόσθετα, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως αναμενόταν στα τραπέζια με τις τοπο-ποικιλίες πρεσβευτές ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν η αυξημένη κίνηση γύρω από τα κρασιά Dιscovery που αφορούν στις ανερχόμενες ποικιλίες και ονομασίες προέλευσης.


Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου παραγωγός που να ζητήσει feedback για το πως κινήθηκαν τα κρασιά του.


Έχοντας την δυνατότητα να δοκιμάσω εκτεταμένα κυρίως τα κόκκινα διακεκριμένα κρασιά ξεχώρισα τα:



Κτήμα Παπαιωάννου Terroir 2004


Κόκκινο στο χρώμα με σχεδόν καφετί μηνίσκο. Εξελιγμένη και πολύπλοκη μύτη με αρώματα δέρματος, μανιταριών αλλά και αρκετού μαύρου φρούτου καθώς και έντονης παρουσίας δρυός(υπογραφή του παραγωγού). Σαρκώδες στο στόμα με μεγάλη συμπύκνωση και πυκνή δομή. Εδοδιασμένο με στιβαρές ταννίνες που ισορροπούν ακοόλ και σχεδόν γεμάτο σώμα. Εντυπωσιακό μη-τυπικό Αγιωργίτικο με εξαιρετική διάρκεια.



Κτήμα Κατσαρού 2005


Ένα από τα κορυφαία ελληνικά Bordeaux blend έχοντας αρκετά κοινά στοιχεία με παραδείγματα της αριστερής όχθης. Λιγότερο αναγωγικό στη μύτη από άλλες φορές, funky με αρώματα κέδρου και cassis να συνεισφέρουν στην πολυπλοκότητα. Σφιχτοδεμένο με πυκνή δομή και ρωμαλέες ταννίνες που σε συνδυασμό με την δροσιστική οξύτητα ισοοροπούν το γενναιόδωρο αλκοόλ. Μακρύ σε επίγευση και υποσχόμενο για το μέλλον. Με νέα μοντέρνα ετικέττα εξαγωγών που απέσπασε θετικά σχόλια.



Κτήμα Άλφα One 2007


Η ναυαρχίδα του Κτήματος Άλφα από τις ποικιλίες Montepulciano και Negroamaro σε λίγες φιάλες και από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Νεανικό πορφυρό με εκδηλωτική μύτη βατόμουρων, καφέ, βοτάνων, μπαχαρικών και ίσως υπερβολικού νέου βαρελιού (200% νέο με υψηλό κάψιμο;). Ώριμο και παχύ στο στόμα με αξιοσημείωτο όγκο και πυκνές ταννίνες που χρειάζονται παλαίωση. Μακριά επίγευση με βοτανικό τελείωμα. Μετά το 2015 για μέγιστη απόλαυση. Αν και με πολύ έντονη παρουσία δρυός σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο.





Κτήμα Παυλίδη Syrah 2007


Μάλλον το αγαπημένο μου ελληνικό Syrah. Οπάκ πορφυρό με ηδονιστική μύτη μαύρων φρούτων, σοκολάτας, βοτάνων και μπαχαρικών. Πολύ καλά ενσωματωμένο βαρέλι. Απολαυστικό σε στυλ Νότιου Ροδανού(Gigondas) στο στόμα, με βάρος αλλά και φρεσκάδα. Ισορροπημένο με βελούδινες ταννίνες και δυνατότητα παλαίωσης άνετα για 4 ακόμα χρόνια.




Οινότρια Γη Cabernet & Agiorgitiko 2007


Ένα πραγματικά εντυπωσιακό κρασί με χαρακτήρα και καθαρότητα φρούτου. Εκδηλωτικό με πολύπλοκη μύτη λεβάντας, βοτάνων, βατόμουρων και χρήση υψηλής ποιότητας δρυός. Ζουμερό και παχύ άλλά επίσης αρμονικό και με σπιρτάδα. Ήδη έτοιμο αλλά με δυνατότητες παλαίωσης για αρκετά χρόνια λόγω των στιβαρών και ώριμων ταννινών αλλά και λόγω της εξαιρετικής του συμπύκνωσης.



Κτήμα Βιβλία Χώρα Αρετή 2008


Πορφυρό με ζωντανή μύτη δαμάσκηνων, βατόμουρων, σοκολάτας γάλακτος και γλυκόριζας. Σχετικά πλούσιο στο στόμα με δροσιστική όμως οξύτητα που του χαρίζει φρεσκάδα. Στρογγυλές ταννίνες σε ισορροπία με σώμα και αλκοόλ. Αρμονικό κρασί για τώρα και για 2-3 χρόνια ακόμα. Επίσης με ετικέττα που απέσπασε ευμενή σχόλια. Ένα Αγιωργίτικο από το Παγγαίο ευτυχώς σε ανοδική πορεία...




Τα αγαπημένα της έκθεσης


Μετά τους πρεσβευτές και τα ''blue chips'' των ελληνικών κόκκινων κρασιών, ήρθε η σειρά της αναζήτησης νέων εκπλήξεων και συγκινήσεων δοκιμάζοντας κατά προτίμηση μικρότερους παραγωγούς. Ανάμεσά σε όσα δοκίμασα βρήκα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρακάτω δεκάδα 5 λευκών και 5 κόκκινων κρασιών:


Κτήμα Καραδήμου Μαλαγουζιά Oak Fermented 2011


Μάλλον το αγαπημένο μου από ένα οινοποιείο που αξίζει να ν'ακαλύψετε. Ζύμωση και παραμονή για περίπου 6 μήνες σε ελαφρώς τοσταρισμένο Γαλλικό βαρέλι. Πολύπλοκη μύτη με λουλούδια, ροδάκινο αλλά και τροπικό φρούτο καθώς και νότες δρυός. Στρογγυλό στο στόμα με εντυπωσιακή φυσική οξύτητα που ανεβάζει ένταση στο φρούτο. Εξαιρετική ισορροπία πάχους και φρεσκάδας. Αναμένεται προσεχώς να κυκλοφορήσει.



Σκούρας Μοσχοφίλερο Salto 2011


Προφανώς και δεν μιλάμε για μικρό παραγωγό αλλά η νέα αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αγνοηθεί. Άγρια ζύμωση ακολουθώντας τον πιο ασφαλή ''τρίτο δρόμο'' με εμβολιασμό επιλεγμένων στελεχών άγριων ζυμών. Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ καθαρή και ζωηρή μύτη εσπεριδοειδών, ροδάκινου και λουλουδιών. Πολύ κομψό στο στόμα με ευχάριστα ντελικάτο αλκοόλ (11.5%) και κοφτερή οξύτητα(7g/lt). Πολύ ικανοποιητική επίγευση. Για τώρα και για τα επόμενα δύο χρόνια.



Greywacke Sauvignon Blanc Wild 2009


Έχοντας δοκιμάσει σχεδόν όλη τη γκάμα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα τολμώ να πω ότι το Wild Sauvignon του Kevin Judd (ιδρυτικός οινοποιός του Cloudy Bay) είναι ένα κρασί που όσο περισσότερο το πίνεις τόσο πιο πολύ σου αρέσει. Εξαιρετική μύτη που συνδυάζει ωριμότητα φρούτου, τη φυτικότητα της περιοχής με σχεδόν ανεπαίσθητες νότες δρυός. Κρεμώδες στο στόμα με έντονη ορυκτότητα, τραγανή οξύτητα, μεγάλη συμπύκνωση και διάρκεια. Άνετα για τα επόμενα 4 χρόνια. Απλά σούπερ...


Μυλωνάς Άποψη Ασύρτικο 2011


Όντως η σύντομη παραμονή σε συνδυασμό Γαλλικών και Αμερικάνικων βαρελιών δίνει μία άλλη διάσταση στο Ασύρτικο του Σταμάτη Μυλωνά. Ώριμο ροδάκινο αλλά και πιο εξωτικό φρούτο μαζί με νότες βανίλλιας. Παχύ στο στόμα με φρεσκάδα και καλά ενσωματωμένη οξύτητα. Εντυπωσιακό για την περιοχή της Αττικής, Ασύρτικο.


Santo Grande Reserve 2009


Ένα μεγαλειώδες Ασύρτικο που πιστεύω ότι σε τυφλές δοκιμές θα έκανε πολλές Βουργουνδίες να το ζηλέψουν. Λεμονί με χρυσές ανταύγειες και ώριμη μύτη από βερύκοκο, κυδώνι και μέλι. Εξαιρετική συμπύκνωση στο στόμα με γεμάτο σώμα αλλά και καλή ισορροπία λόγω της δροσιστικής οξύτητας. Πολύπλοκο με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Μακρυά και επίμονη επίγευση.



Βρυνιώτης Syrah Wild Ferment 2008


Πορφυρό με ζωηρή και εκδηλωτική μύτη λεβάντας, γλυκόριζας και καλά ενσωματωμένου βαρελιού γύρω από ένα πυρήνα βατόμουρων. Αρκετά πλούσιο στο στόμα με ικανοποιητική οξύτητα και έντονες βελούδινες ταννίνες που γεμίζουν το στόμα. Με προοπτική βελτίωσης τα επόμενα 2-3 χρόνια.



La Tour Melas 2010


Πως λέμε Latour a Pomerol ...αλλά από τον Αχινό Φθιώτιδας. Νέα παρουσία στην έκθεση με το κρασί του 2010 να είναι ακόμα στο βαρέλι. Blend από Merlot και Cabernet Franc. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε συμπύκνωση με έντονο μπαχαρώδη χαρακτήρα. Πορφυρό με μαύρα φρούτα, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, τοστ και νότες νέας δρυός. Υποσχόμενο για το μέλλον σε υψηλότερο τόνο από το επίσης πολύ καλό 2008.




Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό 2010


Ρουμπινί στο χρώμα με ηδονιστική μύτη που προσφέρει αρώματα cheesecake, κερασιών morrilo και γλυκών μπαχαρικών. Στρογγυλό στο στόμα με βελούδινες ταννίνες και φρέκια οξύτητα. Πολύ ικανοποιητική επίγευση.


Διάλογος Merlot 2010


Η κορυφαία ετικέττα του Άγγελου Νούλα μαζί με το παιχνιδιάρικο Gris de Noir από Cabernet Sauvignon παρακαλώ. Γλυκιά και ηδονιστική μύτη από κόκκινο και μαύρο φρούτο μαζί με σοκολάτα και γλυκά μπαχαρικά. Ζουμερό στο στόμα με καλής ποιότητας βελούδινες ταννίνες, συμπύκνωση και καλή ισορροπία.


Borovitza Pinot Noir Les Amis 2009


Το κρασί είναι εκτός συναγωνισμού καθώς δυστυχώς δεν εισάγεται ακόμα στην Ελλάδα, τονίζω το ακόμα αφού θέλω να πιστεύω ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον ερχομό του έχει ήδη ξεκινήσει. Έχω ξαναγράψει για το εκπληκτικό οινοποιείο Borovitza στο tasting 1970. Το κρασί δοκιμάστηκε στο σεμινάριο για τα ''φυσικά κρασιά'' του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW και αποτελεί την πρώτη ''γροθιά'' στο στομάχι. Μόλις 12.4% αλκοόλ με 24 μήνες βαρέλι που άντε να το βρεις...Απαλό κόκκινο με σχεδόν καφετί μηνίσκο. Αέρινη και ανθώδης μύτη με κόκκινο κεράσι, σμέουρα, νότες φυτικότητας και γλυκά μπαχαρικά. Σε στυλ Volnay στο στόμα, κομψό με μεταξένιες ταννίνες εξαιρετικής ποιότητας και φρέσκια οξύτητα. Από τον κλώνο Dijon 777. Ένα κρασί που σε κάνει να αναρωτιέσαι...Όσον αφορά τη δεύτερη ''γροθιά'' θα αναλυθεί εκτενώς εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά το ''πείραμα'' Δια-χαρμανιών ελληνικών κρασιών και ποικιλιών. Μέχρι τότε μπορείτε να ενημερωθείτε και να προβληματιστείτε διαβάζοντας την ανάρτηση του κ.Λαζαράκη στο Wine blends: Skillful art or dilution of purity?



Σχετικά αρχεία





Σχόλια